fbpx

Новият коронавирус, който причинява COVID-19, преобръща много системи по света – от акции до туризъм. С тази несигурност, надвиснала над пазара, как инвеститорите в недвижими имоти ще реагират в краткосрочен план? Какво може да се случи на по-широкия хоризонт?

Колкото бързо новият коронавирус премина границата на Китай, въздействието върху финансовите пазари беше почти толкова бързо. Страхувайки се от мечешки пазар, инвеститорите насочиха капиталовите си резерви към относителната безопасност на пазара на облигации.

Изолирани от този нов здравен страх, търсенето и предлагането на недвижими имоти са до голяма степен в баланс. Анализатори споделят, че се очакват  сравнително стабилни перспективи за сектора през остатъка от годината.

Най-голямото въздействие върху недвижимите имоти от коронавируса ще бъде в сектора на хотелиерството, тъй като туристите отменят ваканциите, а корпорациите ограничават пътуванията на служителите. Отмяната на конференции и подобни големи събития също ще навреди на крайните точки на хотелите.

Друг клас активи, който може да има лошо представяне в краткосрочен план, е секторът на дребно. В него се намират ресторанти, места за развлечения, фитнес центрове и подобни съоръжения, тъй като обществеността избягва натоварените обществени пространства.

Докато ние сме затрупани със заглавия относно COVID-19 – и неговите пагубни въздействия върху пазарите на акции – малко вероятно е вирусът да има сериозни, дълготрайни ефекти върху сектора на недвижимите имоти.

Дори в условията на тези несигурни времена, движението ще продължи и основното търсене на недвижими имоти няма да намалее.

Икономически анализатори, които работят с български компании споделят следното мнение за интересните времена, които настъпват:

” При рецесия най-сигурните инвестиции, които не само ще запазят парите Ви, а и ще Ви донесат дивиденти са тези в недвижимите имоти. Цените на имотите в България са между 10 и 20 пъти по-ниски от тези в ЕС, а след приемане на еврото, което ще се случи до 2023г. се очаква те да поскъпнат драстично, не заради самата смяна на валутата, но и защото това неизменно ще отвори пазара в България. Така след периода на рецесия, който се очаква да продължи 2-3 години, Вие не само ще сте запазили парите си, но можете да регистрирате и сериозни приходи.”, прогнозират експертите.

You have already added 0 property

Login

Register